Oroligheter i Kurdistan och Turkiet efter dödshotet mot Öcalan

Turkisk polis attackerar demonstranter under lördagen i Sêrt (Siirt)

Under onsdagen framförde den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan att han blivit nedslagen och hotat till livet av militära fångväktare på fängelseön Imrali. Öcalan som är den ende fången på ön har behandlats dåligt sedan han fördes dit efter att han kidnappades ifrån Kenya , samtidigt som han isolerats ifrån omvärlden med begränsade möjligheter att träffa sina försvarsadvokater. 1999 utfärdade Öcalan vapenvila och PKK drog sina styrkor ut ur norra Kurdistan (sydvästra Turkiet) för att markera att man ville ha en fredlig och diplomatiskt lösning av konflikten med turkiska staten. I sin senaste möte med sina advokater framförde Öcalan att han stoppade kriget men att Turkiska staten aldrig möte upp vapenvilan, trots detta har Öcalan under snart tio år med jämna mellanrum uppmanat Turkiska staten och särskild dagens regeringsparti AKP att lösa konflikten med fredliga medel. Öcalan och PKK har lagt fram en rad olika fredsförslag utan några som helst svar ifrån turkisk håll. Istället har turkiska militären lika kraftigt fortsatt att bedriva militära operationer i kurdiska områden för att tillintetgöra det kurdiska motståndet.

Skarpa varningar av kurdiska organisationer och rörelser: Turkiet skall be om ursäkt annars väntar svar på sak.

Kurder i Europa och Kurdistan fördömde dödshotet mot den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan. Gerillaorganisationen Folkets Försvarsstyrkor (HPG) varnade med hämndaktioner om Öcalan kommer till skada. ”Ansvariga kommer att få betala med sina egna liv” var budskapet som HPG riktade mot Turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan, turkiska oppositionspartiet CHP:s ordförande Deniz Baykal och militära ledare inom turkiska armén. HPG hotade med kraftiga svar om inte Turkiska staten ber om ursäkt till kurdiska folket för dödshotet och behandlingen av Öcalan.

Kurdiska Samhällens Samfund i Europa (CDK) uppmanade alla kurder att utnyttja sin demokratiska rätt att protestera och fördöma dödshotet och behandlingen av Öcalan.

Folkets Initiativ i Kurdistan uppmanade kurder att besvara dödshotet med alla möjliga medel tills Turkiska staten ber om ursäkt, samtidigt uppmanade Folkets Initiativ även befolkningen i Amed att bojkotta Erdogan vid hans nästa besök i staden. De som inte lyder varningen kommer att mötas av reaktioner framförde Folkets Initiativ. ”Det kan vara martyrfamiljer, kurdiska patrioter, kurder som spelar på folkets lidande, fascister, vem det än må vara som under den dagen blundar för förtrycket av folket och behandlingen av Öcalan kommer att bestraffas”.

Ungdomsrörelsen Komalên Ciwan uppmanade kurdiska ungdomar att besvara dödshotet och behandlingen av Öcalan med alla möjliga medel. ”När vår ledare hotas till döden – hotas vi alla, därför är alla svar med vilka medel det än må vara legitima” sa Komalên Ciwan i ett uttalande.

Demokratiska Samhällspartiet (DTP) varnade AKP och turkiska militären för att leka med elden, samtidigt som man krävde en ursäkt av turkiska staten.

Under fredagen och lördagen uppstod sammanstötningar mellan turkiska säkerhetsstyrkor och protesterande kurder på många håll i norra Kurdistan och Turkiet, oroligheterna fortsatte in mot kvällen under söndagen och väntas fortsätta dem kommande dagarna.

Demonstrationer och manifestationer hölls idag på dem flesta håll i norra Kurdistan och Turkiet men även på många håll i Europa. I Stockholm anordnade Kurdiska Rådet en demonstration för att protestera mot dödshotet och behandlingen av Öcalan. Kurdiska ungdomar i Frankrike, Österike och Italien belägrade byggnader tillhörande TV kanaler och människorättsorganisationer. I England utförde aktivister attacker med molotovcocktails mot turkiska banker i Stoke Newington, Harringey och Tottenham.

Bersiv förljer utvecklingen och kommer att lägga upp bilder av reaktionerna i olika städer.

Ett svar to “Oroligheter i Kurdistan och Turkiet efter dödshotet mot Öcalan”

  1. Vilken barbarisk land

Lämna en kommentar