DTP: Projektet ”Karakteristiskt Demokrati” tas upp i parlamentet

Demokratiska Samhällspartiet (DTP) i Turkiet och norra Kurdistan har länge arbetat för att utforma projekt för en lösning av den kurdiska frågan i Turkiet och norra Kurdistan. Projektet ”Karakteristiskt Demokrati” (Xweseriya Demokratîk) som vill stärka regionalt och lokalt självbestämmande kommer därför att tas upp i turkiska parlamentet. Projektet vill omforma Turkiet till 20 – 25 regioner med egna symboler.


Projektet presenterades för första gången på Demokratiska Samhällets Kongress den 24 oktober 2007 och röstades igenom som DTP:s ”politiska agenda” under partiets andra kongress den 8 november 2007. Projektet har redogjorts på engelska, turkiska och kurdiska och skickades till parlamentariker och regeringsföreträdare i landet och utomlands. Projektets redogörelse består av 64 sidor och har nyligen den 23 oktober i år skickats till 500 parlamentariker och 24 ministrar i olika länder.

Projektet besvarar frågan kring vad kurder i Turkiet och norra Kurdistan vill ha och innebär att Turkiska staten överlåter mer makt åt regioner och kommunerna. En ny författning skall skrivas och reformer skall genomföras för att stärka regionalt och kommunalt självstyre i landet. Turkiet skall omformas ifrån dagens 7 regioner till 20-25 regioner för att bättre representera kulturella och språkliga skillnader i landet. Turkiska statens flagga och turkiska språket skall vara gemensamt för alla regioner, men varje region skall ha rätten att utfärda egna symboler såväl som egna flaggor och praktisera sitt eget språk som officiellt språk.

Vidare föreslår projektet att städer som Trabzon, Amed (Diyarbakir), Wan (Van) och Erzirom utfärdas som regionala huvudorter.

Lämna en kommentar