Turkiets justitieminister ljög om Öcalan

m-ali-sahin776För drygt tre veckor sedan berättade den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan som sitter fängslad i turkiskt fängelse, att fånväktare misshandlat och hotat honom till livet. Detta resulterade i starka reaktioner ifrån kurdiskt håll. Turkiets justitieminister Mehmet Alî Şahîn lögnförklarade då misshandeln och dödshotet mot Öcalan och menade att det inte behövdes en utredning kring händelsen, ”eftersom händelsen aldrig ägt rum”. Igår medgav han dock uppgifter som talade för att händelsen ägt rum.

Şahîn antydde i en intervju med turkiska dagstidningen Hurriyet att händelsen ägt rum utan att djupare gå in på det. Han berättade att Öcalan visiterades och likaså hans rum vilket resulterade i en ordkonflikt med fångväktarna, han menade dock att det inte var en fråga om tvång. Enligt Öcalan genomfördes dock en tvångsvisitation av hans rum, och när han kritiserade detta eftersom han är den ende fången i fängelset som dessutom kameraövervakas dygnet runt, tog vakterna tag i honom och förde honom till ett rum invid cellen, där kastades han ned på golvet och hotades till livet.

Efter senaste tidens påtryckningar ifrån EU med anledning av sammandrabbningar mellan turkiska säkerhetsstyrkor och kurdiska demonstranter i norra Kurdistan och Turkiet, har turkiska staten nu tvingats till åtgärder för att lätta på den snart tio år långa isolationen av den kurdiske folkledaren. Öcalan sitter som ensam fånge på turkiska fängelseön Imrali i Marmarasjön. Dit fördes han efter att han kidnappades av kenyanska underrättelseagenter i Kenyas huvudstad Nairobi 1999. Kidnappningen var en del i en internationell komplott mot den kurdiska frihetsrörelsen och den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan.

Bersiv

6 svar to “Turkiets justitieminister ljög om Öcalan”

  1. Att Öcalan blev ”misshandlad” 1 dag innan Ergenekon rättegången skulle inledas tycker jag är anmärkningsvärt. Att Öcalan har suttit isolerad sedan 1999 tycker jag är fel. Inte bara av humanitära skäl utan även av andra.

    Gott att regeringen bryter Öcalans isolation.

  2. Det förvånar mig att du kopplar händelsen till Ergenekon när den mer logiska förklaringen är att Erdogan strax efter inledde sin resa till Kurdiska städer.

    DTP och PKK började 1 dag efter rättegången sin kampanj ”Varken Ergenekon eller AKP”.

  3. Okej Bersiv,

    Först sa ni att Öcalans mådde pyskiskt dåligt. Sen sa ni att han hade förgiftats vilket visade sig vara skitsnack. Sen sa ni att han hade fått håret avrakat och nu senast när Ergeneokon rättegången skulle inledas och kurderna äntligen få se JITEM patrask stå åtalde så gick ni ut och påstod att Öcalan hade misshandlats. Därefter kom DTP igång med sina uppviglingar och ni förvandlade flera kurdiska städer till infernon. Ja ni fick Erdogan att bli ”nationalistisk” i och med era upplopp. Istället hade han kunnat prata om Ergenekon och vad det betyder för demokratin i Turkiet.

    Jag ser mönstret och jag lovar dig att kurderna också gör det.

  4. Osman,

    Öcalan har undersökts och det har visat sig att han innehar för höga halter av farliga ämnen i sin kropp. Detta fastställde också CPT som besökte honom med anledning av förgiftningsmisstankarna. CPT fastställde dock att trots dem höga halterna så var inte Öcalans liv i fara, dock menade man att halterna var ovanligt höga. Innan Öcalans advokater gick ut med anklagelsen genomförde man tester i tre oberoende laboratorier, en i Italien, en i Frankrike och en i Norge. Alla visade på att hårstråna som undersökts tillhörde en person med för höga halter av vissa ämnen, ämnen som inte sällan används för att förgifta människor. Ännu är det oklart hur dessa ämnen hamnat i Öcalans kropp, CPT misstänkte Imralis omgivning och natur, andra menar att målarfärgen i Öcalans rum är orsaken till dem höga halterna. Medvetet eller ej, så vägrade Turkiet att vidta åtgärder om än ens genomföra en oberoende undersökningen när hans advokater gick ut med nyheten. Därför gick PKK hårt ut och anklagade Turkiet för att förgifta Öcalan, och anklagelsen skulle bestå så länge som Turkiet inte tillät en oberoende undersökning genomföras. Som sagt så är det fortfarande oklart om varifrån dessa ämnen kommer ifrån.

    Angående Ergenekon, så påbörjades en kampanj med sloganen ”Varken Ergenekon eller AKP”. PKK och DTP kräver t.o.m att fler punkter skall tas upp i rättegången.

    Erdogan är en räv med en hederlig mask, som försöker lura kurdiska folket. Han har inte blivit mer nationalistisk, han har alltid varit så nationalistiskt. Tidigare dolde han det bra med en massa löften, idag har PKK och DTP avslöjat hans allians med militären och hans mask har fallit.

    Glöm inte att det var DTP och PKK som avslöjade AKP och militärens allians kring kurdiska frågan.

    Konflikten har kommit igång på allvar. På ena sidan finns PKK och DTP, på andra sidan finns turkiska militären och AKP. Sidorna skapades när AKP valde att ingå i samarbete med militären kring den kurdiska frågan. Maktbalansen rubbades oerhört mycket. PKK och DTP räknade med AKP:s stöd i kurdiska frågan men fick aldrig dess stöd, istället gav AKP stöd till militären och öppnade upp för en fördjupning av konflikten.

  5. Enligt Zaman kommer han inte att få träffa dom övriga internerna. Vad fan är då syftet med att placera dom där?

  6. Bersiv:

    Serok Erdo är en man som har sagt att han är bredd att ta på sig prästkläder för att införa sharia lagar i Turkiet. Idag vill han tillsammans sitt AK P ge den alevitiska identiteten ett erkännande.

    PKK och DTP har gjort allt i sin makt för att framställa det som att AK P har rättat sig i militärens led. Men det tror jag inte på. Att en hel del saker har sackats upp och att han har intagit en mer nationalistisk ton har ju med PKKs terrorattacker och DTPs konfrontationspolitik att göra. Du minns väl vad han sa när polisen dödade flera barn i era demonstrationer i Diyerbekir 2005?

    Jag tror att DTP tillsammans med PKK skjuter sig i foten. Turkiet vill göra rätt för sig. Om det nu är som du säger att kurderna har ”insett” AK Ps riktiga agenda där en lösning av kurdfrågan inte ingår så är det upp till dom. Jag satt och pratade med farsan om Diyerbekir igår kväll. Jag sa, fan dom här kurderna i Diyerbekir är knepiga. Dom kommer inte rösta på AK P. Liberalerna, Altan Tan och tom Gulens gubbar kritiserar AK P och Erdogan. Då sa han; Ja men om dom inte har fattat läget ännu så får dom väl leva med apoisten Baydemir. Jag lever inte där och ”skiter” väl i dom.

    Och jag håller nog med. Om nu kurderna ser på DTP och PKK som ett bätter alternativ så får dom väl rösta på dom.

    Jag däremot vet att AK P kommer att vinna lokalvalet i Norra Kurdistan. Får min ”falang” inom AK p som dom vill så kommer vi även att vinna i Diyerbekir även om en undersökning för två månader sedan visade att Osman Baydemir leder stort.

Lämna en kommentar